« Ο γαλλικός και ο ελληνικός υπερρεαλισμός στην ποίηση και στην τέχνη »

Φέτος συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας η ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., Αθανασία Τσατσάκου. Η Αθανασία Τσατσάκου διετέλεσε αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και προσωπικού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, καθώς και πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Μακεδονικής Εταιρείας «ΤΕΧΝΗ» και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με το παράσημο του Ιππότη της Τάξεως του Ακαδημαϊκού Φοίνικα για την προσφορά της στα γαλλικά γράμματα και την προώθηση της γαλλοφωνίας, ενώ η πολυετής διδασκαλία της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού συνδυάστηκε με την ενεργό παρουσία της στο δημόσιο βίο της χώρας.

Επειδή το ερευνητικό και συγγραφικό έργο της τιμώμενης επικεντρώνεται στη λογοτεχνία του 20ού αιώνα και ιδιαίτερα στη σύγχρονη γαλλική –και δη την υπερρεαλιστική– ποίηση, η επιστημονική και οργανωτική επιτροπή έχει θέσει ως κεντρικό θέμα της διημερίδας, που αφιερώνεται στη μνήμη της, τη μελέτη του υπερρεαλιστικού κινήματος, από τις απαρχές έως τους επιγόνους του, παρακολουθώντας την πορεία που διέγραψε από τη Γαλλία στην Ελλάδα.

Η εκδοτική και ερευνητική δραστηριότητα γύρω από το μείζον αυτό κίνημα της ποιητικής και καλλιτεχνικής ευρωπαϊκής πρωτοπορίας παραμένει ενεργή ως πράξη, διδασκαλία και φιλολογική κριτική. Ωστόσο, έχουν ατονήσει οι εκδηλώσεις με άξονα την υπερρεαλιστική δημιουργία. Η παρούσα διημερίδα –με αφετηρία και τα σχετικά διδασκόμενα μαθήματα στη Φιλοσοφική Σχολή– στόχο έχει να εμπλουτίσει τις γνώσεις των φοιτητών και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναν ζωντανό διάλογο μεταξύ των ερευνητών που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο πεδίο. Για τον λόγο αυτό, έχουν προσκληθεί εισηγητές από διαφορετικά τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς και μελετητές, ερευνητές, εκδότες και δημιουργοί από την Ελλάδα, οι οποίοι με τη συμβολή τους θα φωτίσουν ιδιαίτερες (ενίοτε δε και ετερόκλιτες) εκφάνσεις της υπερρεαλιστικής «συνθήκης».

Το πρώτο απόγευμα της διημερίδας, θα είναι αφιερωμένο στην προσωπικότητα και το έργο της αείμνηστης δασκάλας και συναδέλφου μας, Αθανασίας Τσατσάκου. Φίλοι και συνεργάτες της θα μιλήσουν για την προσφορά της στα γράμματα και τον πολιτισμό, ενώ η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από προβολή βίντεο με στιγμιότυπα από την ακαδημαϊκή και κοινωνική δραστηριότητα της τιμώμενης, ποιητικό αναλόγιο και σχετικά δρώμενα. Η βραδιά θα κλείσει με μια βιντεοσκοπημένη ομιλία την οποία έχει παραχωρήσει τιμής ένεκεν ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης ειδικά για την εκδήλωση. Η δεύτερη ημέρα θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη σε επιστημονικές εισηγήσεις με αντικείμενο τον γαλλικό και τον ελληνικό υπερρεαλισμό, ενώ θα διανθιστεί με κάποια εμβόλιμα εικαστικά και θεατρικά δρώμενα.